5 NEPRIČAKOVANIH ZNAKOV SINDROMA KARPALNEGA KANALA

Ali pogosto čutite bolečino v prstih, roki in zapestju, ko nekaj časa opravljate ponavljajoče gibe pri aktivnostih kot so tipkanje, vrtnarjenje, risanje,...? Najverjetneje je vaša prva misel sindrom karpalnega kanala. Bolečina je sicer najbolj znan simptom te najpogostejše bolezni živčevja, vendar obstaja veliko drugih, zelo presenetljivih znakov, da je prišlo do oboljenja. 

  • Mravljinčaste roke
Poleg bolečine v zapestju številni ljudje, ki imajo sindrom karpalnega kanala, poročajo, da pogosto čutijo mravljince oziroma otrplost v rokah. Po ugotovitvah Mayo Clinic pa mravljinci ne vplivajo na mezinca, lahko pa se razširijo tudi v roko, kar povzroča občutek, kot bi morali otresti roko.
  • Občutek otekanja prstov
Na Nacionalnem Inštitutu za Nevrološke motnje so ugotovili, da nekateri ljudje s sindromom karpalnega kanala čutijo, kot bi imeli zaotekle prste, čeprav vizualno ne kažejo znakov otekanja. Čeprav bi lahko sklepali, da gre samo za zadrževanje vode, je to lahko subtilen znak, da je prišlo do stiska živčevja.
  • Bolečina v zapestju tik pred spanjem
Številni, ki se soočajo s sindromom karpalnega kanala so opazili, da jih boli zapestje tik pred spanjem, se zbudijo sredi noči zaradi neznosne bolezni ali pa se zbudijo z bolečino. V Cleveland Clinic pa opozarjajo, da takšno bolečino ne smemo smatrati kot, da smo spali v neprijetnem položaju, ampak je vredna omembe pri naslednjem obisku pri zdravniku.
  • Problemi pri držanju predmetov
Eden izmed najmanj znanih simptomov sindroma je naključno spuščanje predmetov, katere drži posameznik.  Medtem ko seveda ni nujno da vsi, ki predmete brez razloga spuščajo ali imajo problem z držanjem stvari, kažejo znake sindroma je vseeno vredno za razmislek, če so prisotni drugi simptomi.
  • Bolečine v vratu ali ramenih
Bolečine v vratu ali ramenih je lahko eden izmed potuhnjenih znakov, da je prišlo do sindroma karpalnega kanala. Čeprav ljudje ponavadi zaradi takšnih bolečin ne obiščejo takoj svojega osebnega zdravnika so to bolečine pri katerih je potrebno čim prej ukrepati.

Starejše objave Novejše objave


Napiši komentar

translation missing: sl.blogs.comments.moderated